BOKNING/PRESSKONTAKT

Kotte Management
Bengt-Robert "Kotte" Ohlsson.
0708-21 54 27
email/epost


BANDKONTAKT

email/epostKöp singel/album

Det blir som det blir 

LYSSNA PÅ SPOTIFYKÖP PÅ iTunes ELLER LYSSNA PÅ Apple Music och TIDAL
Köp på iTunes   Lyssna på Apple Music   Lyssna på TIDAL

KOLLA PÅ YouTube

Attentat Punkhjärtan 2019

LYSSNA PÅ SPOTIFY


KÖP PÅ iTunes ELLER LYSSNA PÅ Apple Music och TIDAL
Köp på iTunes   Lyssna på Apple Music   Lyssna på TIDAL


PODCAST, LYSSNA PÅ SPOTIFYFacebook, Twitter och InstagramAttentat på Twitter  Attentat på Instagram

NYHETER - Senaste nytt!

Sida: «    [ nästa 10  »]

2020-03-03 16:59:55
Stoppa Preemraff med Attentat tisdag 10 mars!
Stoppa klimatförnekarna!
Alla till Lysekil! Preem planerar att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. Om detta blir av blir anläggningen landets största enskilda utsläpp av koldioxid. Gigantiska protester mobiliseras tisdag 10 mars i Lysekil. På Stora torgets scen kommer under tisdagen tal, teater, poesi och musik avlösa varandra från tidig morgon till sen kväll. 10 000 personer väntas delta!

- Attentat älskar denna spelning och manifestation! Vi älskar att protestera, det är vår livsluft. Att spela inför alla dessa engagerade människor som tar ställning mot kortsiktig egoistisk vinstjakt och istället arbetar för en hållbar politik för hela jordens folk känns extremt inspirerande, säger Attentats sångare Mats Jönsson.

Anledningen till att protesterna äger rum den 10 mars är för att Mark- och miljööverdomstolen har förhandlingar i Lysekil 10 - 13 mars om Preemraffs utbyggnad. Därefter kommer domstolen skriva ett yttrande som underlag för regeringens beslut.

Trögflytande massa

Preemraff har lämnat in en ansökan om utbyggnad i Lysekil för att få tillverka bensin och diesel av sitt eget tjockolje-avfall. För omvandlingen av denna trögflytande massa tänker Preem använda stora mängder el och fossilgas. El som kunde använts till att elektrifiera kollektivtrafiken. Fossilgas som kommer att öka Preems utsläpp av CO2 med 60% och bli den anläggning som släpper ut mest koldioxid i Sverige.

– Om klimathotet ska besegras kan vi inte bygga ut oljeindustrin. Istället måste vi börja avveckla den, säger den världsledande miljöprofessorn Johan Rockström och fortsätter: Preemraff-utbyggnaden strider direkt mot de klimatmål Sverige måste nå för att inte riskera katastrofal upphettning. Preems propaganda är vilseledande greenwashing.

Attentat vill alltid ta kampen för mänskliga rättigheter och miljörättvisa mot de industrier som vill offra dessa principer på tillväxtens altare. Attentat står i solidaritet med de urfolk, rasifierade och fattiga som drabbas värst av krisen.

- Vi har ett pärlband av bra låtar som på olika sätt lyfter detta tyvärr ständigt aktuella ämne. Vi skrev de första miljölåtarna för 40 år sen. Hoppas att åtminstone några makthavare och företagsledare lyssnar. De flesta sångerna är allsångsvänliga säger Paddan, Attentats gitarrist.

Preem sprider smuts

Preem hävdar att deras raffinaderi behövs för att göra fartygsbränslet mer miljövänligt. Deras lobbyister lovar att om de får göra denna utbyggnad så kommer Preem i framtiden att börja jobba klimatvänligt. Kanske, om det inte kostar för mycket, och de får stora bidrag från stat och kommun vill säga.

Någon som tror dem? Ja uppenbarligen Länsstyrelsen och Naturvårdsverket som säger ja (!) till utbyggnaden med en del restriktioner. Därför behövs kraftfulla manifestationer på flera olika sätt under mötestiden för att visa opinionen mot Preemraff och deras utbyggnadsplaner.

"Stoppa utbyggnaden av Preemraff" arrangeras och stöds av Jordens Vänner, Fältbiologerna, Grön Ungdom, Extinction Rebellion, Mittskifte, Greenpeace, Naturskyddsföreningen Lysekil/Munkedal, Fridays for Future Sverige, Rädda barnens Ungdomsförbund för att nämna några få organisationer.

Saudiskt företag, rysk olja

Preem är ett saudiskt företag som handlar med rysk olja. Tydligare än så blir det inte – det lokala motståndet i Lysekil och Sverige är en del av en världsomspännande rörelse. Att stoppa utbyggnaden blir en seger mot bolagen, diktaturerna och politikerna som eldar på klimatkrisen.

- Vi vill att politiker ska prioritera vår planets och våra barns framtid, inte ett saudiskt oljebolags ekonomiska tillväxt, säger gitarrist Patrik Kruse.

Preem har massiva reklamkampanjer där de bedyrar sitt miljöansvar, men i verkligheten planerar de att utöka den fossila verksamheten och tillverka bensin och diesel på ett mycket miljöbelastande sätt. I ansökningshandlingarna finns inga bindande skrivningar om satsningar på biobränslen och tillgången till biologisk råvara är mycket begränsad redan idag.

Det är regeringen som avgör om Preem ska få göra sin utbyggnad eller inte.

- Regeringen ska följa Parisavtalet och klimatlagen. En ytterligare utbyggnad kan inte överhuvudtaget vara aktuell. Klimatlagen säger att det fossila ska avvecklas, avslutar Dennis Larry Staaf, trummis i Attentat.

Musik, teater, poesi och tal från utomhusscen från 9:00 till ca 20:00

Artister: Attentat, Jens Lekman, Nynningen, Soysboys, Emre, General Knas, Disa

Talare:

David Ling, Grön ungdom, Rebecka Forsberg, Grön ungdom, Carl Schlyter, Partiet Vändpunkt, Therese Karlsson, Greenpeace, Simon Boerenbeker Klang, FFF, Isadora Wronski, Greenpeace, Sara Rebecka Ivarsson, Stoppa Preemraff, Tove Lönnborg, Fältbiologerna.
Långa dagar, långa nätter...2020-02-09 21:22:16
Nu släpps Esmeralda med Attentat featuring Thorsten Flinck
Esmeralda goes punk
Vad gör Thorsten Flinck när han blir avstängd från Melodifestivalen? Jo, han spelar in en singel med Attentat. I fredags sjöng han sin version av låten Esmeralda från albumet Punkhjärta på TV4, Malou efter 10. Fredag 14 februari släpps den heta singeln på alla digitala plattformar.

- När Thorsten fick höra Esmeralda för första gången var det inget snack. Han gillade både text och melodi. Den passade hans speciella sångstil och ville därför spela in så snart som möjligt, speciellt nu när han slapp Mellon, säger textens upphovsman och Attentats sångare Mats Jönsson , som skrivit låten tillsammans med Patrik Kruse.

"Det åldrande punkbandet Attentat", för att citera Thorsten Flinck, var pionjärer och förgrundsfigurer i den första svenska punkvågen i slutet på 70-talet tillsammans med bland annat KSMB & Ebba Grön.

I vår åker Attentat ut på en ny turné samtidigt som Esmeralda går varm över hela landet. Det är inte omöjligt att Thorsten Flinck kan komma att gästa vid ett eller annat tillfälle. På Rock I Oros Tider turnén vill Attentat lyfta musikens kraft som hopp och glädjespridare i ett Sverige som slits isär av ekonomiska klyftor, intolerans och nedmontering av välfärden.

Attentat är aktuella med sitt sjunde studioalbum Punkhjärta, som släpptes i höstas. Med vassa, pigga låtar och tung produktion av producenten Mattias Glavå (Håkan Hellström, Broder Daniel m fl) placerade sig Attentat mitt i samtiden. Punkhjärta nådde förstaplatsen på Sverigetopplistan för vinylalbum alla kategorier. Titelspåret utsågs till en av Göteborgs 100 bästa låtar på 10-talet av Göteborgs-Posten. Inte så dumt av en 42-åring.

En del har frågat efter texten till Esmeralda. Här är den. Sjung med!

Attentat - Esmeralda

Jag är ensam nu och vinden känns så svår
bland alla människorna på Vallgatan
som min blick inte kan nå

Det helvete du har
gör att sådana som jag kan ha det bra
när du ler och jag flinar lite grann
känner jag skuld och skam

När jag ser på dig du vackra Esmeralda
Där du sitter utanför ICA Rosenlund
Tänker på dig och dina fötter som är så kalla
Din vädjande blick och din leende mun


Mina kassar är så tunga när jag går hem
när jag passerar dig så tittar jag bort
lägger inte en spänn

Du finns bara här
för att svag och stark skall hållas isär
du är hungrig och hoppas lite grann
att jag skall göra vad jag kan

När jag ser på dig du vackra Esmeralda
Där du sitter utanför ICA Rosenlund
Tänker på dig och dina händer som är så kalla
Din vädjande blick och din leende mun

När jag ser på dig du vackra Esmeralda
Där du sitter smutsig utanför ICA Rosenlund
Tänker på dig och dina händer som är så kalla
Din bedjande blick och din leende mun

Attentat icon


2019-11-24 18:47:53
ATTENTAT RIOT-TOUR våren 2020
Yeah yeah yeah
I vår åker Attentat på RIOT-turné! Med i bagaget finns färska albumet "Punkhjärta" och nya publikfavoriter som "Esmeralda", "Ditt fel" tillsammans med klassiker som "Unga & många och "Ge fan i mej".

På Rock I OrosTider turnén vill Attentat lyfta musikens kraft som hopp och glädjespridare i ett Sverige som slits isär av ekonomiska klyftor, intolerans och nedmontering av välfärden.

Alla makthavare och politiker idag pratar om att satsa på sin hjärtefråga, den svenska välfärden. Men i handling agerar de tvärtom. I varje svensk kommun drabbas förskolor, sjukhus och kultursatsningar av sparbeting eller nedläggningar. Läs mer om RIOT turnén här!

Det går bra för Attentat nu! "Punkhjärta" nådde förstaplatsen (!) på Sverigetopplistan för vinylalbum och en andraplats för fysisk försäljning alla kategorier. Titelspåret "Punkhjärta" utsågs till en av Göteborgs 100 bästa låtar på 10-talet av Sveriges näst största morgontidning, GP. På "Punkhjärta" har producent Mattias Glavå (Håkan Hellström, Broder Daniel) rensat ljudbilden och plockat fram bandets tyngd, energi och den hårt drivna rytmsektionen.

Sen återkomsten med albumet "Fy fan" 2013 har Attentat turnerat regelbundet och gjort bejublade välbesökta spelningar på bland annat Pustervik, Nefertiti (Gbg), Victoriateatern (Malmö), John Dee (Oslo) och Södra Teatern (Stockholm). Attentat live är idag en fullfjädrad rock`n`rollmaskin, ungefär som ett uppdaterat D A D på steroider, men med popkänsla.

Riot turnén pågår i mars, april och fram till finalen 1 maj. Spelar du i band och vill vara med att supporta/spela på RIOT tour i din geografiska närhet? Eller har du andra idéer kring arrangemang eller upptåg? Hör av dig till info (at) attentat.nu

Vad tycker media om Attentat Live:

"Det är inrepat väl och låter bra. Det är humor och allvar, men mestadels oförskämt kul att sjunga med" -Expressen

"Göteborgarna hade en energi, naivitet och närvaro som många betydligt yngre band saknar på scen." -Smålandstidningen

Vad tycker media om Punkhjärta:

"Säga vad man vill om Attentat, och det finns säkert mycket att berätta, men det är omöjligt att inte smittas av deras löddriga entusiasm. Allt är möjligt, inget är försent, med uthållighet och hängivenhet kan själva tiden betvingas. Punken lever!" –Göteborgs-Posten

"Attentat slungar iväg ännu en näve med glädje, ilska och humor på nya given Punkhjärta. Resultatet är faktiskt en västsvensk fullträff… Attentat vill jag bara ha mycket mer av så snart som möjligt." -Nya Wermlands tidningen

Attentat
"Alla som hänger med på Riot turné räcker upp handen!" Attentat på Södra teatern i Sthlm hösten 2109. Foto: Andy Ljungman.2019-10-26 00:03:48
Attentat ut på turnésväng med Punkhjärta!
Attentat skojar till det på jazzklubben!
Attentat spelar snart i Stockholm, Karlskrona och Borås! Missa inte det. Paddan, Jönsson och övrigt manskap är heltaggade på att presentera nya albumet "Punkhjärta" som nått 1:a platsen på Svenska vinyllistan alla kategorier. Vilken triumf 41 år efter starten den där gången på Sprängkullenfestivalen hösten 1978. Livehösten började härligt för Attentat härom veckan med ett trångt och uppspelt Nefertiti Jazzklubb på hemmaplan innanför Vallgraven i GBG. Nya och äldre låtar blandades och fansen sjunger redan med i de nya punkdängorna.

Onsdag 30 oktober - Södra Teatern bar, Stockholm
Fredag 1 november - Kulturhuset Oden, Karlskrona
Lördag 2 november - Klubb Undergrunden, Borås

Förköp finns i evenemangen, klicka direkt till Attentat Officiella här nedan till höger på sajten. Foto: Åsa Edman och Merssan Photografer, Rocknytt.

Vad tycker media om "Punkhjärta"? Ett axplock:

"The new album Punkhjärta is a terrific take on punk rock of the Swedish kind that was established in the late 70s and early 80s. It is somewhat angry punk rock but with plenty of pop influences and great melodic touches."
-The Tokyo Rock Magazine

"Glød, kamp og humor er hva Attentat alltid har handlet om… Er tiden inne for en ny inntreden på topp 20? Ikke ufortjent, i tilfelle."
-Stavanger Aftenblad

"Attentat slungar iväg ännu en näve med glädje, ilska och humor på nya given Punkhjärta. Veteranerna från Göteborg har tagit hjälp av rutinerade Mattias Glavå (som producerat Håkan Hellström, Broder Daniel och Joel Alme) och resultatet är faktiskt en västsvensk fullträff… Attentat vill jag bara ha mycket mer av så snart som möjligt."
-Nya Wermlands tidningen

"Säga vad man vill om Attentat, och det finns säkert mycket att berätta, men det är omöjligt att inte smittas av deras löddriga entusiasm. Allt är möjligt, inget är försent, med uthållighet och hängivenhet kan själva tiden betvingas. Punken lever! "
– Göteborgs-Posten
Siken är hård på Neff!


2019-08-25 15:10:06
Nu är Punkhjärtapaketen här! Allt det senaste med Attentat
Blondie hugger till!
Sugen på nya Attentat och punkhjärta? Ankan på Attentat postorder har satt ihop tre olika paket med nya t-shirten och nya albumet som grund. Vinyl eller digipack, svart eller rosa allt signerat av Jönsson, Paddan, Kruse, Larry och Siken… Alla paket är portofria inom Sverige. Ta chansen, erbjudandet gäller till 26 september kl 23:59. Klicka på punkhjärtat längst upp till höger.

Punkhjärtapaket Vinyl rosa 540 kr

1 ex rosa vinyl Punkhjärta numrerad limiterad edition (200 ex) signerad av Attentat med innersleve foton/låttexter etc + unik poster (A3)
1 ex "Jag ska inte bli som dom" vinyl LP
1 ex t-shirt Punkhjärtat eller annan valfri tisha
7 blandade pins och plektrum


Punkhjärtapaket svart 480 kr

1 ex svart vinyl Punkhjärta signerad av Attentat med innersleve foton/låttexter etc
1 ex "Jag ska inte bli som dom" vinyl LP
1 ex 1 ex t-shirt Punkhjärtat eller annan valfri tisha
7 blandade pins och plektrum


Punkhjärtapaket digipack/CD 430 kr

1 ex digipack Punkhjärta limiterad edition (500 ex) signerad av Attentat, uppvik med bilder, booklet 8 sid med låttexter etc.
1 ex valfritt CD-album (gäller ej Fy fan)
1 ex t-shirt Punkhjärtat eller annan valfri tisha
7 blandade pins och plektrum

Attentat punkhjartapaket


2019-07-31 17:23:48
Start idag! Förhandsbeställ "Punkhjärta" limited edition
Liz Ham photo from "Punk Girls"
Breaking news! Förhandsbeställ "Punkhjärta" nu och få den levererad till releasedatumet fredag 23/8. Se till att vara först med det senaste och det bästa inom punkrocken 2019. Rosa eller svart vinyl? Digipack CD? Exklusiv poster. Signerat av Attentat? Frontfotot är taget av den prisbelönta feministiska fotografen Liz Ham från Sydney, Australien. Du beställer "Punkhjärta" via de förhandslänkar som finns här på Attentats hemsida till Bengans webbutik eller Hotstuffs mailorder. Klicka på deras logytyper till höger här på sidan! Du kan betala med kort, Paypal eller på faktura.

Följande varianter finns. Allt är limited edition.

• Hand made sprayed sleeve (numbered), Pink vinyl Lp and bonus Poster, Limited Edition 50 copies.

• Pink vinyl Lp and bonus Poster, Limited Edition 200 copies.

• Black vinyl Lp, Limited Edition (innersleeve with songtexts, info and pictures) 500 copies.

• Limited Digipack (booklet with songtexts, info and pictures) 500 copies.

En eventuell andra upplaga kommer inte att ha några handgjorda skivomslag eller alla extra medskick som de trogna Attentatfansen får som förhandsbeställer. Inte färgad vinyl, inte exklusiv poster, inte heller den fantastiska och feta påkostade inlayen (eller booklet när det gäller CD) med färska bilder och alla texter.

Behöver du fler argument för att beställa i förhand? Nä, tänkte väl det! Först till kvarn...

Blondie


2019-07-31 15:06:33
Attentat överraskar med ny ballad
Rosenlund by day
Attentat har alltid varit bra på att göra ballader som berör. Som klassiska "Maktlös", "Flaggorna vajar" eller färskare "Sång till punkarna" från senaste albumet Fy fan. En allsångsfavorit och ett logiskt slut på ett svettigt och trångt gig med Attentat.

Nu släpps en ny, kraftfull ballad signerad Jönsson/Kruse. "Esmeralda" är en vacker melodi i 60-tals trubadurtradition, som en Åkerström eller Cornelis. Kruse dammade av den gamla skolgitarren, Gunnar Frick spelar piano likt en lärarinna och Larry och Paddan går all in på rytmer. Siken nästan kantrar i att spela punkbas och det blir nervigt och skevt.

Jönsson sjunger med nerv om ett segregerat Sverige, med Esmeralda den trasiga och vackra som symbol för orättvisa och vemod. Men han sjunger också om sin egen otillräcklighet, om skam och skuld.

Det är svensk blues och visa när den är som bäst. "Esmeralda" är så full av överraskningar och modernitet att den kommer att leta sig in i många punkhjärtan och P4-lyssnares sinnen. Det har producent Mattias Glavå (Håkan Hellström, Broder Daniel) sett till.

"Esmeralda" som släpps fredag 2 augusti är den andra singeln inför albumet "Punkhjärta". Vill du förhandsboka "Esmeralda" till valfri spellista på ditt spotifykonto så gör du det här på en pre-save länk Esmeralda Då blir du alltid först med det senaste när det gäller Attentats spännande framtid. Vill du ladda ned singeln, gör det på Itunes i högerspalten som publiceras fredag. Singeln släpps digitalt på de flesta plattformar i Europa och USA. Ingen fysisk utgåva denna gång.

Vill du förhandsbeställa "Punkhjärta" och försäkra dig om att få den limiterade upplagan av vinylen? Mer info på denna sida snart.
Punkstars!


2019-06-20 23:33:13
Attentats nya singel "Gogo fighter" pekar framåt
Siken ställd mot väggen!
Attentat är tillbaka, tar ett stort kliv framåt starkare än någonsin! Onsdag 26 juni släpps "Gogo fighter", den första singeln från kommande album "Punkhjärta", som släpps i höst på uppstickarlabeln Busy Bee. Och punkhjärtat bultar stolt och ettrigt hos Attentatsmännen.

Producenten Mattias Glavå (Håkan Hellström, Broder Daniel, Joel Alme m.fl.) har gjort underverk med Attentat. Ljudbilden är rensad och rå. Fram lyfts melodierna, sången och ett vansinnigt driv från rytmsektionen. Arenarock i positiv bemärkelse.

På "Gogo fighter" sjunger Attentat om amazonerna och regnbågsrebellerna i generation Alpha som kommer att rädda planeten när vi som tillhör äldre generationer är borta. Gitarrerna ylar och vrålar av ilska och kampvilja.

- Tycker vi har fått alla parametrarna rätt på "Gogo fighter". Ödesmättad känsla, skenande gitarrer, sentimentala harmonier, men samtidigt ett jävlar anamma som inger hopp. Kan vara den bästa text vi skrivit, säger Mats Jönsson.

"Gogo fighter" är inspelad i Kungsten Studios av Mattias Glavå och Tom Larsson i februari 2019. Mix: Glavå/Kruse/Staaf. Producent: Glavå. Musik och text skriven av Jönsson/Kruse. Mastering: Emil Thomsen, eMastering (Danmark). Skivomslag: John the Fisherman. Film: Johnny Andreasson, Ulf Palmeby. Artistbyrå: Jubel.se Sociala medier: Kängvall.

- Till hösten kommer vi att göra några få utvalda spelningar som vi satsar extra hårt på. Blir det en turné så gör vi den i vår i samband ännu en ny skiva, planerad att bli en 5-spårs EP, säger Patrik Kruse.

Men innan det väntar ytterligare en singel i början på augusti och albumrelease fredag 23 augusti med brak, dunder och raketer mot skyn.

Vill du förhandsboka "Gogo fighter" till din spellista så gör du det här på en pre-save länk på Spotify Då blir du alltid först med det senaste när det gäller Attentats spännande framtid. Vill du ladda ned singeln, gör det på Itunes i högerspalten som publiceras onsdag. Singeln släpps digitalt på de flesta plattformar i Europa och USA. Ingen fysisk utgåva denna gång.
Attentat icon


2019-05-30 15:25:17
Så upptäckte Siken Attentat
Siken nearby på första gigen
När The Offspring släppte "Americana" hörde Linus "Siken" Sikström punk för första gången. Samma år, som nioåring, såg han dem live på Liseberg med sin pappa. Sen rullade det på, först med amerikansk punk som Rancid och Bad Religion. Sedan kom han in på svensk punk och fastnade snabbt för Asta Kask, Ebba grön och Attentat!

- Idag gillar jag mesta i punkväg, allt från obskyra råpunkband från 80-talet till det mest poppiga i indieväg. Måste jag välja ett all time favoritband så är det Minor Threat. Utöver punk älskar jag Thåströms musik. Några andra favoritband är Creedence Clearwater Revival Red hot chili peppers, Nationalteatern och Motvind, säger Siken

Siken arbetar till vardags som ledare på en Fritidsgård och trivs i unga människors sällskap. Redan 2008 hjälpte han för första gången ett yngre nystartat punkband att få sin första demo inspelad. I en egen nystartad ideell studio. Sedan dess har det han valt att kalla för "Anti Ljudkvalitéstudion" rullat på.

- Hur många band som helst har fått sina första låtar förstörda helt gratis, för kvalitén i ljud har helt klart varierat. Det blir liksom en win win när alla band är luspanka eller snåla och jag är den enda som tycker att dom är bra!

Siken upptäcker Attentat

Första gången Siken hörde Attentat var genom hans första flickvän som var ett stort fan. Hon spelade upp Operahuset och Ge fan i mig för honom.

- Sen dess har Attentat varit ett av favoritbanden. Jag fyndade plattorna på olika skivaffärer i Göteborg och på Tradera, bland annat en förstapress på "Ge fan i mig" -singeln.

2010 såg Siken Attentat live för första gången. Det var på Götaplatsen i samband med Riksdagsvalet det året. Arrangörer var S, V och MP.

- Det en av dom starkaste liveupplevelser jag någonsin haft. Sjukt bra. Jag minns speciellt "Unga och många" och "Ge fan i mig. Jag såg även Attentat live på Sticky Fingers 2015, också ett svinbra gig. Fast jag var lite irriterad då för att jag hade missat Fyfan-skivan, och kände inte igen de låtarna.

På Sticky Fingers fick Siken ett ryck och under "Ge fan i mig" klättrade han upp på scenen för att hoppa ut i publiken. Det gick bra. En annan kille som också ville prova sina vingar på samma sätt hade inte samma tur. Han slog rätt ner i golvet och bröt handleden. Det finns för övrigt dokumenterat på Youtube.

- Det roliga är att Attentat-fanet som hoppade och slog sig numera är Sikens hyresvärd. Världen är liten.

Sommaren 2018 spelade Siken förband till Attentat på N3 i Trollhättan med sitt band Jerrys Farsa Det var stort för Jerrys farsa som på många sätt har tagit inspiration från Attentat. Senare det året och vi är framme vid provspelningen med Attentat, då Siken trodde att han gjort bort sig. SÅ blev det inte.

- På kort varsel fick jag öva in två låtar för att medverka på Attentats kommande album. Naturligtvis blev det inte så, säger Siken.

Mer om det i del 3 av intervju som kommer att publiceras under Kristi Himmelfärdshelgen.

Faktaruta del 2

Intressen utanför musiken:
Skateboard- och Snowboardåkning. Gamla Nintendospel och olika avancerade brädspel "som gärna får ta timtal att bara packa upp".

TV:
Star Wars, historia, politik, film, Ufon och mystiska fenomen.

Fotboll:
Inte intresserad. "Om någon frågar säger jag GAIS. För Attentats skull."

Attentats bästa album:
"Fy fan"

Fotograf: Richard Bloom. @richardbloomphoto
Attentat icon


2019-05-26 17:54:31
Siken spelar bas med Attentat!
Siklund på Sticky Fingers med Attentat
Sent lördag kväll på Sticky Fingers gjorde Linus "Siken" Sikström, 29 år, sin scendebut med Attentat! Bandet var hemlig gäst för En Svensk Tiger.

- Det kändes otroligt bra. Redan på soundcheck kände jag att allt satt gött i ryggmärgen på nåt vis. Grymt gig trots att jag hörde basen för lite. Jag fick många positiva blickar från publiken och kommentarer efteråt från massa folk, säger Siken.

I höst och vinter åker Siken på turné med bandet: Då för att presentera det nya albumet som han varit med och spelat och sjungit på. Siken spelar bas på fyra låtar, Gunnar Frick håller i basen på resterande sånger. Därtill sjunger Siken kör- och stämsång på samtliga inspelningar.

150 spelningar i 20 band

Linus "Siken" Sikström från Trollhättan var en av de fyra basister som provspelade för Attentat när Crippa meddelande sin avgång i vintras. Han fick jobbet.

Sedan mitten av 2000-talet har Siken utan att tjäna ett öre gjort över 150 gigs i ett 20-tal olika punkband, bland annat var han gitarrist i Göteborgsbandet Civil Olydnad i fem år. Han driver även en egen studio kallad "Anti Ljudkvalitéstudion". Siken är för tillfället aktiv i banden Jerrys Farsa som sångare/gitarrist och i Giftigt Avfall som trummis. Nu skall han spela med Attentat.

- Jag såg på facebook att Attentat sökte ny basist, direkt knåpade jag ihop ett kortfattat mail med lite info och youtubeklipp och tänkte att det där kommer det aldrig bli något. Några dagar senare ringde Jönsson upp och tjötade i säkert en halvtimme om provspelning och massa annat Attentatrelaterat. Då förstod jag att det fanns en chans, säger Siken.

- Jag övade dagligen som ett as på att spela plektrumbas, innan kunde jag bara spela fingerbas. Jag skickade även en video till gubbarna där jag sjöng och spelade till ett gäng Attentatlåtar.

Provspelningen blev en mardröm

När det väl var dags för att åka de sju milen till Göteborg för att provspela hade Siken hunnit bli otroligt förkyld och hostade regelbundet. Väl på plats i Attentats replokal slog en otrolig nervositet till från ingenstans, trots över 140 spelade gigs utan att någonsin känna av den minsta oro. Fast att han var sjuk lyckades han ändå spela och sjunga igenom låtarna hjälpligt i hallen innan avfärd till Göteborg. Provspelningen blev en mardröm.

- Tycker jag gjorde en usel provspelning. Jag hade lyssnat in fel versioner av vissa av låtarna och en del sångstämmor blev riktigt falska i den ovana medhörningen. Vanligtvis hör jag inget alls. När jag lämnade lokalen trodde jag att jag aldrig kommer höra från Attentat igen. Men så blev det inte. Istället fick Siken på kort varsel öva in ett par låtar och medverka på Attentats kommande album.

Fortsättningen av artikeln kommer att publiceras inom någon dag här på Attentats hemsida.

Faktaruta del 1:

Linus "Siken" Sikström
Bor: Stenugsund
Ålder: 29 år
Yrke: Jobbar med ungdomar på en fritidsgård
Äter: Vegan
Civilstånd: Ja
Favoritband: Minor Threat
Favoritband utanför punken: Creedence Clearwater Revival
Första konsert: Offspring på Liseberg som 9-åring

Attentat icon